Informatie en Onderhoudsgids

Gestoffeerde meubelen - Informatie

Meubelstoffen - Natuurlijke vezels

Meubelstoffen met natuurlijke vezels hebben in de regel een warme kleur en een aangename ‘touch’. De slijtvastheid is minder dan die van synthetische vezels en ook zijn stoffen van natuurlijke vezels minder lichtecht (ze zullen sneller verkleuren). Natuurlijke vezels zijn onderverdeeld in plantaardige en dierlijke vezels. Hieronder worden de verschillende vezels toegelicht.

Katoen en Linnen

Natuurlijke vezels kunnen bestaan uit plantaardige vezels zoals katoen en linnen. Katoen is een zachte vezel die uit de zaden van de katoenplant groeit. Linnen is een soort textiel dat gemaakt wordt van vlas. Vlas is een gewas, waarvan de stengelvezels linnen opleveren. Katoen en linnen zijn sterke stoffen en matig elastisch. Beide nemen makkelijk vocht op en kreuken gemakkelijk. Katoen zal makkelijker krimpen en linnen heeft een lagere lichtechtheid. Van alle natuurlijke textielvezels wordt katoen het meest gebruikt.

Wol en Zijde

De dierlijke vezels die gebruikt worden voor meubelstoffen zijn wol en zijde. Wol bestaat uit dunne, zachte haren van de vacht van dieren, voornamelijk die van schapen. Wol is veerkrachtig en sterk. Daarnaast neemt het makkelijk vocht op en isoleert het goed. De lichtechtheid van wol is goed, maar minder dan die van synthetische vezels. Zijde is een natuurlijke substantie die wordt afgescheiden door bepaalde insecten (bijv. zijderups en spin) en stolt bij contact met lucht. Dit dierlijke product wordt gebruikt als grondstof voor het vervaardigen van zijden stoffen. Zijde heeft een hoge treksterkte, maar is kwetsbaar voor ‘haaltjes’. Zijde neemt makkelijk vocht op en heeft een lagere lichtechtheid.Meubelstoffen - Synthetische vezels

Synthetisch betekent kunstmatig. Synthetische vezels zijn dus kunstmatig gemaakt/bewerkt. De bekendste synthetische vezels zijn polyamide, polyacryl, polyester, lycra, viscose en microvezel. Synthetische vezels zijn elastisch, soepel en krimpen nauweljks. Ze vertonen weinig kreuken, zijn licht van gewicht en hebben een zeer hoge lichtechtheid. Stoffen van synthetische vezels nemen weinig tot geen vocht op.

Microvezel

Microvezel, of Micro Fibre, is een synthetische vezel. Microvezel kan op een textiel onderlaag geweven worden of gedrukt worden op een onderlaag van runderhuid. Microvezel is een extreem fijne synthetische vezel die aanvoelt en eruit ziet als een natuurlijke stof, maar beter gereinigd kan worden, goed ademt en waterafstotend is. Stoffen van microvezels zijn over het algemeen licht van gewicht en verkrijgbaar in een groot scala van kleuren. Zij voelen geweldig aan en zijn eenvoudiger schoon te maken en te onderhouden dan andere vezels.

Mixture

Iedere vezel heeft zijn eigen kenmerken en eigenschappen. Om een hoogwaardig eindproduct te verkrijgen, worden natuurlijke en synthetische vezels gecombineerd in een mixture. De positieve eigenschappen van de verschillende vezels versterken elkaar, wat resulteert in een meubelstof van zeer hoge kwaliteit. Het onderhoud is afhankelijk van de mixture samenstelling. Een mixture kan bijvoorbeeld bestaan uit polyester en katoen.

Kwaliteitsnormering

Voor het testen van de slijtweerstand wordt in Europa doorgaans de Martindale test gebruikt. De werkelijke prestaties van een stof worden bepaald door vele factoren, zoals het vezeltype, de weeftechniek, afwerkingen, meubelontwerp, onderhoud, reiniging en natuurlijk hoe intensief de stof gebruikt wordt. De uitslag van de testen is een goede indicatie voor de kwaliteit van de stof.

KIM normering

Van 1998 tot 2014 bestond er de Stichting KIM (Kwaliteits Informatie Meubelstoffen). Door het kwaliteitsbesef, de gedefinieerde normen, de controle hierop en naleving ervan, is het kwaliteitsniveau van meubelstoffen tegenwoordig dusdanig hoog dat er geen goede reden meer was om de Stichting in stand te houden. De KIM normering/gebruiksklassen komt men her en der nog tegen op labels en stofstalen.
Kunstleder

Leatherlook

Kunstleder, ook wel imitatieleder of leatherlook genaamd is een imitatie van leder en bestaat uit een kunststof laag die aangebracht wordt op een drager van textiel. In de kunststof wordt een tekening en/of structuur gedrukt die lijkt op de structuur van een ledersoort.


Velours

Aangenaam en slijtvast

Velours is een verzamelnaam waarbij de poolvezels in een grondweefsel geweven worden. De stof voelt zeer aangenaam en is bovendien slijtvast. De normale eigenschappen van velours zijn te vergelijken met fluweelstoffen. Afhankelijk van de vleug (strijkrichting) en lichtinval kan er de indruk ontstaan dat de stof kleurverschil heeft. Dit heet changeren en is een van de eigenschappen van velours. Door invloed van druk, lichaamswarmte en luchtvochtigheid, maar ook het type vulling, kan er in meer of mindere mate zichtbare verandering in de vleug ontstaan. In combinatie met bepaalde lichtinval kan de bekleding gemeleerd/gevlekt overkomen. Dit zijn geen echte vlekken, maar dit noemt met zitspiegel. Een zitspiegel is geen kwaliteitsvermindering, maar een producteigenschap van velours/chenille. De zitspiegel is in de meeste gevallen door onderhoud niet te verwijderen.