Informatie en Onderhoudsgids

Houten meubelen - Informatie

Houten Meubelen Algemeen

Authentiek natuurproduct

Hout is een natuurproduct. Iedere boom heeft een eigen uitstraling door de groei en weersinvloeden. Structuur, nerfschakering, windbarstjes, haarscheurtjes en grote en kleine noesten getuigen van jarenlange groei en geven de meubelen karakter.

Luchtvochtigheid

De luchtvochtigheidsgraad in de woning is heel belangrijk. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 50% en 60%. Een goede luchtvochtigheid is niet alleen belangrijk voor uw meubelen, maar ook zeker voor uzelf. Hout is een levend materiaal: het zet uit en krimpt onder invloed van de luchtvochtigheid. Dit is het zogeheten ‘werken’ van hout. Bij een hogere of lagere luchtvochtigheid zullen de meubelen gaan werken. In het najaar is de luchtvochtigheid buiten hoger. Dit kunt u merken aan klemmende deuren en laden. Dit is van tijdelijke aard, want het hout zal weer krimpen als u uw woning gaat verwarmen. Zorg dus voor een constante luchtvochtigheid in uw woning. Dit kan door gebruik te maken van luchtbevochtigers en in mindere mate waterbakjes aan de radiator of luchtontvochtigers als uw woning te vochtig is. Een hygrometer is een goed instrument om de luchtvochtigheid in de gaten houden.

Temperatuur

Ook temperatuur en met name snelle veranderingen in temperatuur hebben invloed op houten meubelen. Het vermijden van grote schommelingen in temperatuur en luchtvochtigheid is essentieel om het hout tegen scheurtjes te behoeden.

Invloed van licht

Door de invloed van licht zullen nieuwe houten meubelen na verloop van tijd verkleuren. Afhankelijk van de houtsoort en het type afwerking zal de kleur warmer of lichter worden. Kleurverschillen onderling en ten opzichte van het showroommodel zijn daarom voor de hand liggend en niet te voorkomen. Om verkleuring zoveel mogelijk te voorkomen, dient het meubel zo min mogelijk aan direct zonlicht blootgesteld te worden. Bij zonlicht is het aan te raden om zonwering te gebruiken.

Verantwoord bosbeheer

Niet in alle landen waar de Bommel Meubelen opereert, is verantwoord bosbeheer een vanzelfsprekendheid. De Bommel Meubelen vindt het haar plicht om verantwoord met het bos om te gaan. Het hout voor de productie van meubelen komt uit bossen die duurzaam en ecologisch verantwoord beheerd worden en waarvan de gehele handelsketen van het bos naar de winkel op de juiste wijze wordt gecontroleerd.


Massief eikenhout

Speciaal geselecteerd eikenhout

Eikenhout is beschikbaar in vele soorten en maten, maar de kwaliteit van eikenhout verschilt. Europees eiken kan onderverdeeld worden in diverse soorten. De Bommel Meubelen gebruikt uitsluitend hoogwaardig eikenhout. In landen als Bosnië en Roemenië zijn de omstandigheden voor eikenbomen ideaal om rustig en gelijkmatig uit te groeien tot solide bomen. Het eikenhout van de Bommel Meubelen behoort tot de absolute top en heeft een unieke structuur en tekening.

Het eikenhout van de Bommel Meubelen is goed bestand tegen uitzetten en krimpen bij wisselende luchtvochtigheid, zodat er minder gevaar bestaat voor scheuringen dan andere soorten eikenhout die gebruikt worden voor meubelen. De meubelfabrieken van de Bommel Meubelen in Bosnië en Roemenië onderhouden goed contact met Staatsbosbeheer en alleen de allerbeste bomen worden voor de productie van de meubelen geselecteerd.

Droogproces

Wanneer de eiken boomstammen binnenkomen, worden ze eerst gewassen en verzaagd tot planken. Vervolgens wordt het maandenlang in de buitenlucht gedroogd, waarna het naar de droogkamers kan.

De droogkamers en de verwarming van de meubelfabriek worden verwarmd met een kachel die brandt op zogeheten houtmot, een mix van fijn zaagsel en klein houtafval. Dit houtmot komt uit de meubelfabriek zelf, dus er wordt nagenoeg niets van het hout verspild.

Authentiek

Eikenhout kenmerkt zich door de fijne nerf, vlamtekening en de wisselende kleurschakering. Elke boom heeft een eigen uitstraling door de groei en weersinvloeden. Structuur, nerfschakering, windbarstjes, haarscheurtjes en de aanwezigheid van grote en kleine knoesten getuigen van jarenlange groei en maken het hout van de boom authentiek.

Onderhoud

Gebruik voor normaal onderhoud van uw meubel een zachte doek. Indien nodig kunt u het meubel afnemen met een licht vochtige doek. Droog het meubel hierna altijd af met een schone, droge doek. Het verdere onderhoud is afhankelijk van de houtafwerking. Eiken kan geolied, mat gelakt, glanzend gelakt of geverfd zijn.

Twijfelt u over de afwerking van uw meubel? Neem gerust contact op met de klantenservice. Zij kunnen het aan de hand van uw ordernummer voor u opzoeken.

3 of 5 jaar garantie

Omdat de Bommel Meubelen 100% achter de kwaliteit van de eiken meubelen staat, kunt u een aanvullende service van 3 of zelfs 5 jaar afsluiten met het Bommel Care Pakket. Bij goed onderhoud gaan de meubelen van de Bommel Meubelen een leven lang mee!

Twijfelt u over de afwerking van uw meubel? Neem gerust contact op met de klantenservice. Zij kunnen het aan de hand van uw ordernummer voor u opzoeken.
Acaciahout

Dichte structuur

Acacia is een harde houtsoort met dichte structuur en zal niet snel scheuren vertonen. De meubelen van acaciahout zijn handgemaakt en daardoor altijd uniek van model en kleur.

Onderhoud

Gebruik voor normaal onderhoud van acaciahouten meubelen een zachte doek. Indien nodig kunt u het meubel afnemen met een licht vochtige doek. Droog het meubel hierna altijd goed af met een schone, droge doek. Veel series gemaakt van acaciahout hebben een combinatie van geverfde en/of mat gelakte delen. De geverfde en/of gelakte delen houdt u schoon met een doek van katoen. Vlekken zijn te verwijderen met een vochtige doek of lauwwarm water met een druppel afwasmiddel, daarna afnemen met een droge doek of zeem. Gebruik voor de geverfde/gelakte delen nooit was, washoudende middelen of middelen met een schurende werking.Mangohout

De mangoboom is een snelgroeiende hardhoutboom. Wanneer een mangoboom geen vruchten meer geeft, wordt de boom gekapt voor het hout. Mangobomen zijn uitermate geschikt voor de productie van meubelen. Mangohout heeft prachtige kleurschakeringen.

Teakhout

In teakhout zit een bepaalde olie waardoor het hout vettig is en van nature een eigen beschermlaag heeft. Een voordeel van teakhout is dat het weinig onderhoud nodig heeft. Wilt u een meubel met een strakke uitstraling en dat goed bestand is tegen vocht en vetvlekken, dan kunt u het beste kiezen voor teakfix of meubelolie. Wilt u liever een doorleefd karakter, neem dan een paar keer per week het meubel af met een vochtige doek en wat groene zeep.Rubberhout

Rubberhout is veelal afkomstig uit Zuidoost-Azië. Rubberbomen die geen gom meer geven voor de productie van latex, worden verwerkt tot meubelen. Rubberhout, ook wel rubberwood genaamd, heeft zeer karaktervolle vlamtekeningen.

Notenhout

Noten, of notenhout is de verzamelnaam voor hout afkomstig van de walnotenboom of de daaraan verwante geslachten. Noten is een fraaie houtsoort die zich kenmerkt door rijke kleurschakeringen.


Kersenhout

Kersenhout kwam oorspronkelijk uit Europa. De kersenbomen in boomgaarden waren vroeger hoogstammig en leverden zeer mooi, verfijnd hout op. Met het verdwijnen van hoogstamboomgaarden komt kersenhout veelal uit de Verenigde Staten.

Mahoniehout

Mahonie is een mooie en stabiele houtsoort, die vanwege de goede bewerkingsmogelijkheden veel toegepast wordt voor de productie van meubelen. Mahonie wordt ook veel verwerkt in het interieur van luxe jachten en auto’s.

Mindi

Mindi hout, ook wel bekend als Indische sering of Chinaberry komt uit Azië. Het hout van deze snelgroeiende boom komt veelal uit plantages en leent zich uitstekend voor de productie van meubelen en heeft relatief weinig last van krimp en kromtrekken.

Grenen

Het woord grenen of grenenhout wordt gebruikt voor hout van diverse Pinus-soorten, met name het hout van de Grove Den. Grenen is een zachte houtsoort. De kans op butsen en krassen is dus iets groter, maar dit geeft ook karakter.

Diversen

Voor de productie van gelakte en geverfde meubelen gebruikt de Bommel Meubelen diverse andere houtsoorten en materialen. Veelal betreft dit de wit gelakte meubelen. Eikenhout kan wit gelakt worden, maar een meubel kan ook uit een aantal delen MDF (Medium Density Fibreboard) bestaan en andere delen weer uit bijvoorbeeld mahoniehout.Onderhoud

Het onderhoud van alle houtsoorten is afhankelijk van de houtafwerking. Het kan onbehandeld, geolied, mat gelakt, glanzend gelakt, geverfd of met was behandeld zijn. Meer informatie over het onderhouden van hout vindt u hier. Als u twijfelt over de afwerking van uw meubel, kunt u gerust contact opnemen met de klantenservice. Zij kunnen dit aan de hand van uw ordernummer opzoeken voor u.