Informatie en Onderhoudsgids

Houten meubelen - Onderhoud

Onderhoud houten meubelen

 • Voorkom onnodig grote druk op verbindingen en plaats het meubel vlak.
 • Zet het meubel niet dichtbij warmtebronnen zoals radiator, kachel, haard of direct zonlicht.
 • Plaats het meubel niet in de directe omgeving van een airco-unit.
 • Bij verplaatsing van het meubel dient u het meubel eerst leeg te maken.
 • Verslepen van meubelen kan schade veroorzaken aan de meubelen en de vloer.
 • Beschadigingen aan vloeren kunnen veelal voorkomen worden door vilten dopjes aan de onderzijde van de poten te plaatsen.
 • Gebruik onder pannen, bekers, koffiepotten, etc. onderzetters om kringen te voorkomen.
 • Gebruik bij het schrijven op papier een onderlegger om het hout tegen indrukken te beschermen.
 • Als er vloeistof wordt gemorst, dit zo snel mogelijk afnemen met een droge doek of tissue totdat het oppervlak droog is.
 • Door decoratie te voorzien van kleine viltjes voorkomt u krassen.
 • Door decoratie regelmatig te verplaatsen, wordt lokale verkleuring voorkomen.
 • Het kan voorkomen dat de karakteristieke geur van het hout nog enige tijd op te merken is. Doorgaans is deze geur na één à twee weken verdwenen. Door extra te ventileren, wordt dit proces versneld.
 • Probeer onderhoudsproducten eerst uit op een onopvallende plek.
 • Alle meubelen zijn ontworpen, ontwikkeld en getest op inpandig gebruik. De meubelen zijn niet getest op commercieel gebruik. Bij eventueel commercieel gebruik of gebruik in de buitenlucht vervalt iedere aanspraak op de garantie.

Houtafwerkingen

Lak algemeen

Lak sluit de open structuur van hout af voor vuil en invloeden van buitenaf. Gelakte meubelen regelmatig afstoffen en schoonmaken met een zachte, licht vochtige doek. Wanneer er vloeistoffen (koffie, limonade, rode wijn e.d.) gemorst worden, kan dit het beste met een licht vochtige doek worden afgenomen. Gebruik bij gelakte meubelen nooit schuurpapier, staalwol of bijtende producten. Deze zullen de laklaag namelijk aantasten. Vloeibare zepen kunnen een vetlaagje op de laklaag achterlaten waardoor er strepen ontstaan.


Wood Care Kit- Mat gelakt

Mat gelakt

U houdt het meubel in optimale conditie met de Wood Care Kit - Mat gelakt hout. Deze beschermt het meubel, maar zorgt ervoor dat de matte uitstraling behouden blijft. De kit verwijdert vuil en stof, camoufleert krasjes en beschermt het meubel.Wood Care Kit- Zijdeglans

Zijdeglans gelakt

Om uw meubel zo mooi mogelijk te houden, kunt u het beste Wood Care Kit - Zijdeglans gelakt gebruiken. Deze kit verwijdert vuil en stof, camoufleert krasjes en beschermt het meubel.


Wood Care Kit- Geolied hout

Geolied hout

Olie geeft het hout een beperkte bescherming en accentueert de nerfstructuur. Gemorste vloeistof zo snel mogelijk afnemen met een droge doek of tissue. Indien nodig kunt u het meubel afnemen met een licht vochtige doek, maar droog het meubel hierna altijd goed af. Om de afwerking optimaal te houden doet u er goed aan het meubel 1 à 2 keer per jaar te behandelen met de Wood Care Kit - Geolied hout.
Monocoat olie

Monocoat Olie

Oppervlaktes die met Rubio® Monocoat olie behandeld zijn, zijn eenvoudig te onderhouden met de bijbehorende onderhoudsmiddelen. Lichte krassen kunnen gemakkelijk hersteld worden. Uitgebreide informatie wordt bij de producten geleverd.


Onderhoudswas

Was

Was biedt weerstand tegen het indringen van vocht. Meubelen met een waslaag moet u dus afnemen met een droge doek. Er is een verschil tussen dekkende kleurwas en de onderhoudswas. De eerste wordt gebruikt om het meubel op de gewenste kleur te brengen. Voor het onderhoud gebruikt u normale onderhouds- boenwas welke de kleur niet veranderd en slechts opfrist. Het is aan te raden om een meubel een keer per jaar in de onderhoudswas te zetten.

Combinaties

Een meubel kan ook een combinatie van houtafwerkingen hebben. Bijvoorbeeld glanzend gelakt MDF met mat gelakte lijsten. De individuele delen dienen onderhouden te worden zoals voorgeschreven voor de betreffende afwerking.

Onbehandeld

Onbehandeld hout heeft de meest natuurlijke uitstraling, maar is erg gevoelig voor vuil en vloeistof. Een onbehandeld meubel zal, afhankelijk van de houtsoort, goed onderhouden moeten worden.


Retoucheerstiften

Retoucheerstiften

Kleine beschadigingen kunnen gemaskeerd worden door retoucheerstiften. De stiften zijn watervast en sneldrogend. Het beste is om het uit te proberen op een onopvallende plek. Vanzelfsprekend is het niet mogelijk alle voorkomende beschadigingen te herstellen.
Melamine afwerking


Care Kit - Melamine

Melamine

Melamine is een stevige kunststof. Door een groot aanbod van prints en dessins kan het materiaal van veel verschillende uitstralingen worden voorzien. Bij meubelen wordt er doorgaans gekozen voor melamine met de uitstraling van hout. Daarbij zie je vaak dat er structuur van hout aan toegevoegd wordt, zodat de look en feel nog meer in de buurt komt van echt hout. Melamine komt ook voor onder de naam Lamulux.

Onderhoud

Melamine is een bijzonder kras-, stoot- en slijtvast materiaal en is daardoor zeer onderhoudsvriendelijk. Schoonmaken gaat het beste met de producten uit de Care Kit Melamine. Andere reinigingsmiddelen kunnen de uitstraling van het materiaal verminderen. Gebruik bij pannen en glaswerk altijd een onderzetter.

Twijfel?

Als u twijfelt over het onderhoud van uw meubel of een speciaal product voor meubelonderhoud wenst te gebruiken, kunt u zich het beste laten informeren door onze klantenservice.